BRABANTS DAGBLAD 29-10-2007

Stranger Than Paranoia

Laetitia van Krieken Big Band op Stranger Than Paranoia
26 decemder Paradox, Tilburg

Met vijf composities heeft Titia van Krieken op de Tweede Kerstdag een bomvol Paradox een laaiend kampvuur bezorgd. De warmte ervan straalde uit een dertienkoppige big band, die naar adem deed snakken en liet horen hoe je met oog voor details, een stoer totaalgeluid en individueel vakmanschap naar tophoogte kunt reiken. Ook al concerteert zo’n orkest pas voor de eerste keer.
De Tilburgse pianiste en componiste aanvaardde van het festival Stranger Than Paranoia een carte-blanhe. Een compositie-opdracht, naar eigen inzicht in te vullen. Ze liet haar visie niet alleen los op de muziek, ook over wie die moest uitvoeren brak ze haar hoofd. Zorgvuldig selecteerde ze man voor man uit de Nederlandse improvisatiescene. De geselecteerde misici deelden Titia van Kriekens liefde voor hetgeen zij op haar schouders had genomen. Haar muziek kenmerkt zich door open structuren en sterk ritmische accenten. Fris en onbevangen laat zij de tradities van een groot jazzorkest, met zijn vaak schallend koper en overrompelende orkestpartijen achter zich. Liever spreekt zij het onuitputtelijke arsenaal van klankmogelijkheden aan, dat zij zelf schiep achter de schrijftafel. Vanzefsprekend hield zij daarbij alle mogelijkheden voor solistische interpretaties open. Een imponerend voorbeeld daarvan was het moment dat een ontketende Anton Goudsmit op electrische gitaar het Zapp Strijkkwartet en slagwerker Pascal Vermeer achter zich aan kreeg.

De muziek van componiste Van Krieken is vooral sferisch. Melancholie, lazy afternoons, de traagheid van gelukkige mensen wedijveren met elkaar. Maar ook stevig doorstappende ritmes, dansflarden uit andere muziekculturen en statige collectieven kenmerken dit opwindende jazzorkest dat Titia van Krieken Big Band heet. Rinus van der Heijden

download printable version | Back