DRAAI OM JE OREN.NL 30-10-2007

Van Krieken bij de ‘grote drie’

Laetitia van Krieken’s Big Bang
maandag 8 oktober, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Het was druk op het  avontuurlijke jazzpodium in café Wilhelmina. Dertien musici, waaronder een strijkkwartet, had Van Krieken tot haar beschikking om haar composities en arrangementen vorm te geven. En deze bijzondere Big Bang-bezetting gaf haar vanzelfsprekend bijzondere mogelijkheden qua klankkleur. In de blazerssectie: Mete Erker en Jasper Blom op de tenorsaxen, Rolf Delfos op altsax, Angelo Verploegen op trompet/flügelhorn en Hans Sparla op trombone. De ritmesectie: Laetitia van Krieken op piano, Gulli Gudmundsson op bas, Pascal Vermeer op drums en Ferhan Otay op gitaar. De formatie speelde met allure de boeiend getoonzette Van Krieken-originals.

Melodieus raffinement, intimistische collectieven en uitbundige freejazz exploraties wisselden elkaar af. Veel notenmateriaal werd van blad gespeeld, maar er was ook ruimte voor avontuurlijke individuele improvisaties. Opvallend was de manier waarop Van Krieken de mengvorm van strijkers, blazers en ritmesectie tot eenheid of contrast wist te schrijven. Het werd duidelijk dat Laetitia van Krieken behoort tot de ‘grote drie’ van interessante vrouwelijke componisten/arrangeurs voor groot orkest, naast Corrie van Bimsbergen en Amina Figarova.

Een greep uit het gespeelde repertoire: ‘Ketu’, dat nogal ongebruikelijk begon met een solo-intro van drummer Pascal Vermeer, gevolgd door een collectieve vrije improvisatie en een feature voor violist Jeffrey Bruinsma met een vlammende, energieke solo vol dubbelgrepen, waarvoor het publiek hem met een enthousiast applaus bedankte. Voor ‘La Meuse’ liet Van Krieken zich inspireren door het uitzicht op de Maas. Trombonist Hans Sparla en celliste Annie Tangberg visualiseerden als het ware de bewegingen van het water. Een ander stuk programmamuziek was ‘Childhood’, een reflectie op muziek van Van Kriekens gelukkige jeugdjaren in haar geboortestad Helmond. Zelf nam ze hier het voortouw met sfeervol pianospel, waarna altviolist Benjamin von Gutzeit en Angelo Verploegen het stuk fraai inkleurden en completeerden. ‘Homeland’, een compositie met een intrigerende opbouw die leidde naar een hartverscheurende climax, was het magistrale slot van dit concert.

Gaandeweg de concerten die momenteel op de rol staan, zal het programma ‘Big Bang’ verder aan zeggingskracht winnen. Het gebodene van vanavond was in ieder geval een fraaie staalkaart van wat Laetitia van Krieken als componit/arrangeur in haar mars heeft. Dat het vanavond onder haar leiding ook uitstekend tot klinken werd gebracht verdient lof. Cees van de Ven

download printable version | Back