NRC 28-09-2007

Van Krieken’s ‘Big Bang’ laat water vredig kabbelen

Concert: Laetitia van Krieken’s Big Bang
Gehoord: 27-9
BIMhuis, Amsterdam

Wat verwacht je van een band die zich ‘Big Bang’ noemt ? Zelfs wie al schrikt van het ploppen van een wijnkurk beleefde gisteren een rustige avond bij de big band van Laetitia van Krieken.
Van Krieken die na het Brabants Conservatorium zeven jaar toetseniste was in de popgroep de Nits en daarna nog optrad als begeleider van zanger Henk Hofstede kreeg vorig jaar ‘carte blanche’ van Stranger than Paranoia Festival in Tilburg. Ze kwam te voorschijn met een band met blazers en strijkers waarmee ze al ervaring had opgedaan op de Nits-plaat Wool en oogstte daarmee zoveel succes dat ze besloot om door te gaan.

Dus stond ze gisteren met haar dertien mens sterke band in het BIMhuis om daar gelijk maar een cd op te nemen, ’s middags ‘droog’ en ’s avonds met publiek. Een cd die in elk geval niet hevig gaat knallen want daar houdt Laetitia, zo bleek, helemaal niet van. Haar composities zijn overwegend impressionistisch’ in La Meuse zie je het maaswater tevreden stromen en in Bascule wordt het evewichtsidee hoorbaar verbeeld door de contrabas van Gulli Gudmundsson: bas-cuul, bas-cuul. Extremen worden zorgvuldig vermeden, zowel in tempo als in volume, alles draait om balans.

Dat de composities van Van Krieken desondanks niet in schoonheid sterven is te danken aan haar goede arrangementen en de plaats die daarin is geruimd voor solerende musici. Zoals de saxofonisten Mete Erker en Jasper Blom, de romig spelende trombonist Hans Sparla en bovenal eerste violist Jeffrey Bruinsma. Diens solo aan het begin van de avond begint in de voetsporen van Jean-Luc Ponty en klimt gaandeweg naar een niveau dat in de Nederlandse improvisatie-muziek nog nooit werd bereikt en misschien zelfs niet in de jazz überhaupt.

De big band van Laetitia van Krieken is een aanwinst voor het toch al kleurrijke spectrum van de Nederlandse jazz maar die naam ‘Big Bang’ moet in de ban. Frans van Leeuwen

download printable version | Back